מאת: נעה שיר
אני עובדת עם בני נוער ומבוגרים כיועצת חינוכית וכמטפלת, ואני נתקלת בנערות ונערים רבים המתמודדים עם חדרת בחינות. חרדת בחינות קיימת בקרב 15 אחוזים מהאוכלוסייה, בני נוער ומבוגרים.
חרדת הבחינות מערערת את תחושת הערך העצמי ואת האמונה של האדם ביכולתו לעמוד בדרישות העומדות בפניו.
לנו, כהורים, תפקיד משמעותי באופן ההתמודדות של ילדינו עם חרדת הבחינות. אנו, ממרומי ניסיוננו, יודעים כי עתיד הילד אינו תלוי בבחינה כזו או אחרת, אך מתבגרים נוטים לראות את המציאות בצבעים של שחור לבן ועלינו מוטלת המשימה להראות להם כי לעולם יש עוד גוונים רבים להציע.
מה הורים יכולים לעשות כדי לשבור את מעגל החרדה?
- נדאג להבהיר לילדינו בכל דרך אפשרית כי יש להם ערך ומקום, כי הם אהובים, ראויים ושווים ללא כל קשר לתוצאות המבחן הזה או כל מבחן אחר בהווה ובעתיד.
- נצמצם את חשיבות הציון ונדגיש את ערך הלמידה.
- נזמן לילדינו חוויות הצלחה בעוד תחומים כגון ספורט, אומנות, חברות בתנועת נוער, מוזיקה, תיאטרון ועוד – הצלחה והעצמה של הצדדים החזקים של הילד או הילדה יתרמו להעלאת הביטחון העצמי
- נעשה הפרדה בינינו לבין ילדינו ולא ניקח על עצמנו רגשית את חווית הלימודים שלהם. מעורבות יתר והזדהות לא תאפשר לנו לעזור להם. עלינו להיות שם בשבילם ממקום נקי שאינו מעורב רגשית ולשמש כעוגן והמקור לביטחון בכל התמודדות, היציבות והביטחון שלנו ישרו עליהם רוגע ויחזקו גם אותם.
- נברר עם עצמנו מה הן עמדותינו בעניין כשלון הצלחה בבחינות מתוך ההבנה כי עמדותינו וציפיותינו מילדינו משפיעות עליהם ועלולות לעיתים ליצור אצלם לחץ ורצון להצליח על מנת לרצותינו ולהשכיח את ערך הלמידה ורכישת הידע.
- נימנע מאמירות שתולות את התקדמותו של הילד או הילדה בחיים בהצלחה בבחינות. כאשר אנחנו אומרים משפטים כמו "אם לא תלמד ותצליח בלימודים תהרוס לעצמך את החיים", הבחינות מקבלות משמעות אדירה וכל בחינה הופכת להיות גורלית ומלווה בסטרס אדיר.
- נחזור לל מסרים מעצימים בסגנון "מבחן אינו קובע אם אתה חכם או מוצלח. אם לא תצליח במבחן נחפש יחד את הדרך לעזור לך. כמעט הכל הפיך בחיים, ואנו אוהבים אותך ומאמינים בך ללא תנאים"
- ננסה לעזור לילדים להפוך "מחשבות מכשילות" ("אני בטוח שאכשל גם ככה", "אני טיפש") ל"מחשבות מאוזנות" אשר אינן מקלות ראש עם ההתמודדות אך מפחיתות מהקיצוניות הנלווית להתמודדות במצבי חרדה. אפשר לדוגמה לומר לילד משפט בסגנון "המבחן באמת קשה, אבל אתה לומד ומסוגל להתמודד איתו". ילד שיוכל להמיר יותר ויותר מחשבות קשות למחשבות של התמודדות יפחית את רמת החרדה.
- נזכור כי הצטיינות בחיים היא רב ממדית ואיננה בהכרח פונקציה של הצטיינות בלימודים.
- במקרים בהם מדובר בדפוס מתמשך המשפיע על איכות החיים של בנם או בתכם יש לפנות לייעוץ ולעזרה מקצועית אצל איש או אשת מקצוע המתמחים בהתמודדות עם חרדת בחינות.